Major renovation for Palace of Justice in Den Bosch, the Netherlands

Maars Living Walls played a key role in the large-scale renovation of the Palace of Justice in Den Bosch, a project led by Dura Vermeer and Croon Wolter & Dros, designed by Fokkema & Partners.

The aim was to transform the working environment of the courthouse, the court of appeal, and the public prosecutor’s office into a sustainable space that meets the demands of modern times, with a focus on flexibility, sustainability, and reuse of materials.

Transparency and Flexibility

The Palace of Justice underwent a significant transformation, with dark corridors and small offices making way for open, transparent spaces. Maars system walls were installed to ensure flexibility, allowing workspaces to be easily adapted to changing needs.

This project had a focus on sustainability and the reuse of old materials. Maars successfully achieved this by reusing the plasterboards from the old walls as backing for the new steel panels.

Innovative Solutions

Various walls and doors were deployed in this renovation project, including Horizon single and double, String2 with a sound insulation value of 50 dB, Metaline 100 steel with a value of 55 dB, and Frames glass doors, HPL doors, and Flush glass and steel doors with sound insulation values up to 44 dB.

Maars walls offer flexibility and contribute to the sustainability of the building as they can be reused. An attractive feature of the new working environment is that workspaces can be easily resized with our walls.

Collaboration and Outstanding Result

Maars was involved in the project as early as October 2020, concurrently with the start of the quotation process.

Over three phases, from April 2021 to April 2023, the renovation project was carried out while the building remained largely in use. For this renovation project, we collaborated with Croon Wolter & Dros and Dura Vermeer Bouw Heyma, who formed the construction combination for the Palace of Justice. Furthermore, there were collaborations with architects Fokkema & Partners and Szymaski for the assembly.

After some challenges in the initial phase, the collaboration was very positive, which is reflected in the result. The renovated Palace of Justice fully meets the demands of modern times and embodies a high level of sustainability. We are proud to have participated in this magnificent project.

 

Sign up for the Maars Newsletter

Want to stay informed of all developments? Sign up for the Maars email newsletters.